Spanien under los Reyes Católicos


Isabel de Castilla (1451-1504) og Fernando de Aragón (1452-1516)

----------------------------------------
I de fire lange tiår der gik fra kåringen af Isabella til dronning af Castilien – det skete den 12. december 1474 – til Ferdinand af Aragoniens død den 23. januar 1516 i den extremenske by Madrigalejo, skete der slag i slag historiske begivenheder af den største betydning for den spanske historie.

Disse historiske milepæle og andre lige så betydningsfulde indenfor kultur og kunst, har ført til erklæringer som denne: De Katolske Monarkers regeringstid repræsenterede et ekstraordinært højdepunkt i Spaniens historie, og i mange kommende generationer har man fastholdt mindet om den storhed og ligevægt, der blev skabt i perioden.
______________________________________________________________________

Los Reyes Católicos - Isabella og Ferdinand - lidt forhistorie
I de fire lange tiår der gik fra kåringen af Isabella til dronning af Castilien – det skete den 12. december 1974 – til Ferdinand af Aragoniens død den 23. januar 1516 i den extremenske by Madrigalejo, skete der slag i slag historiske begivenheder af den største betydning for den spanske historie.. Begivenheder, som fik afgørende indflydelse på Halvøens middelalderriger. Som f.eks. den dynastiske forening af Castiliens og Aragoniens kroner, indlemmelsen af Navarra i det ny monarki og erobringen af det islamiske kongerige, Granada, de spanske muslimeres sidste tilflugtssted på iberisk jord. Der var også afgørende ændringer i det religiøse liv, som f.eks. skabelsen af den moderne inkvisition, udvisningen af jøderne og den mere eller mindre tvungne omvendelse til kristendommen af den muslimske befolkning. Der var initiativrige og ambitiøse projekter for at udvide rigerne udenfor Halvøen, som f.eks. Columbus’ rejser og begyndelsen på erobringen og koloniseringen af Amerika. Der var en udenrigspolitisk orientering, hvor man styrkede grænserne og gjorde brug af moderne diplomati, administrative-, militære- og finansielle strukturer.

Disse historiske milepæle og andre lige så betydningsfulde indenfor kultur og kunst, har ført til erklæringer som denne: De Katolske Monarkers regeringstid repræsenterede et ekstraordinært højdepunkt i Spaniens historie, og i mange kommende generationer har man fastholdt mindet om den storhed og ligevægt, der blev skabt i perioden.

---------------------------------------------------------------------------

Indledende historie
I året 711 erobrede muslimer fra Nordafrika det vestgotiske rige på den Iberiske Halvø; Hispania blev en del af Dar-al-Islam, det islamiske imperium, som blev skabt af Muhamed 100 år tidligere. I den nordlige del af Halvøen – i de Cantabriske bjerge og Pyrenærerne – gjorde indbyggerne i de næsten ufremkommelige bjergområder modstand mod de nye herrer, som de havde gjort det mod romerne og vestgoterne. Fra Asturien over Pamplona til Aragonien. Og længst mod øst – i det nuværende Catalonien – besatte karolinerne de gamle vestgotiske områder og skabte efterhånden en række uafhængige hertugdømmer under hertugen af Barcelona. Disse folk og folkeslag, som fra begyndelsen ydede modstand mod den islamiske okkupation, var politisk delt op i næsten lige så mange fraktioner, som der var dale i området, men de havde religionen til fælles. De orienterede sig mod Europa på samme måde som muslimerne i al-Andalus orienterede sig mod den afrikanske- og orientalske verden.

Kort der viser grænsen mellem Granada og Castilien/Aragonien før 1492

I første halvdel af det XIII århundrede var al-Andalus efter emirater og kalifater og efter nye invasioner fra Nordafrika skrumpet ind til kun at omfatte kongeriget Granada (Granada-, Almería-, Málaga- og en del af Cádiz-provins). Det kristne Spanien var organiseret i forskellige riger – ikke uden spændinger og vanskeligheder – men alle klart forbundne med Europa. De største var Castilien med León, Toledo, Andalusien og Aragonien med Catalonien, Valencia, Mallorca m.m. Kongeriget Granada havde vasalstatus i forhold til Castilien, men fik endnu et par hundrede år lov til at leve i relativ fred og ro.

Fortsætter HER

Hvad synes du om artiklerne?