onsdag den 28. juli 2010

Antequera, monumenter

En gennemgang af byen, dens historie og monumenter
BYEN
Antequera er beliggende nord for el Torcal på den venstre bred af río Guadalhorce midt i flodens strålende floddal. Med sine 45.000 indbyggere er den en af provinsens (Málagas) førende byer. P.g.a. beliggenheden nord for Sierra del Torcal, som skærmer for havet, er det koldt om vinteren og tørt og varmt og sommeren. Med kun 46 km. til Málaga Capital og forholdsvis kort afstand til de andalusiske provinshovedstæder, Córdoba, Sevilla og Granada, fremstår Antequera som et landligt centrum i Andalusien. Man kalder Antequera for "El corazón de Andalucía" (Andalusiens hjerte).

VIGTIGE MONUMENTER
”El Arco de los Gigantes” (kæmpernes bue) er et iøjnefaldende bygningsværk, som er opført i 1585 med den interessante idé at placere en række stentavler, mindeplader og statuetter på murene som et minde om den romerske storhedsperiode i byen og andre byer fra egnen. Det betragtes som det førende museum for romerske fund i Spanien.

El Arco de los Gigantes

El Castillo árabé (den arabiske fæstning) med flotte haveanlæg er meget bedre bevaret end fæstningen i Vélez-Málaga. Det meste af murværket og flere tårne er intakte som la Blanca (det hvide) og el Homenaje (ærestårnet), dette sidste med det legendariske ur Papabellotas og dækket af et lille renaissancetempel, hvor man opbevarer byens klokker. Fæstnings- og haveanlægget har været lukket et par år p.g.a. restaurering, men er nu atter åben for offentligheden. Haveanlægget er en smuk park, hvorfra der er fantastiske udsigter over byen og floddalen.

Museo Municipal (det kommunale museum) er indrettet i el Palacio de Nájera, en smuk bygning fra den første tredjedel af XVIII årh. Oprindelig var paladset bolig for familien Eslava. Man har brugt indgangspartiet fra den oprindelige bygning fra det XVI årh. Den indvendige patio i smuk barokstil er et typist udtryk for antequeransk stil. Paladset indeholder mange, forskellige sale, som viser byens høje kulturelle, arkitektoniske niveau. Museet er delt mellem en stueetage med åbne sale med søjler ud til patioen, et rummeligt trapperum, sale ovenpå og yderligere sale i øverste etage. I et af bygningens hjørner kan man beundre det flotteste udsigtstårn i Antequera. I museet udstiller man utallige interessante genstande som El Efebo de Antequera, en bronzeskulptur fra det første årh.e.k. Skulpturen blev fundet på marken udenfor byen, den forestiller en nøgen, ung mand og er uden tvivl den smukkeste og bedst bevarede genstand fra romertiden, man har fundet i Spanien. Alene den retfærdiggør et besøg i Antequera! Endvidere en buste i marmor af Druso el Mayor (Druso den store), et maleri af en romersk prins fra det første årh.e.k. I de forskellige sale udstiller man malerier af bl.a. Bocanegra, Mohedano og mexicaneren Juan Correa, guld- og sølvsmedearbejder med religiøse og andre motiver, smukt vævede og broderede klæder og tæpper o.m.m.

Fotos fra museet blandt dem bronzefiguren El Efebo de Antequera (ynglingen), som anses for det vigtigste fund fra den romerske periode

I en af de mange sale udstiller man 16 malerier af den samtidige, antequeranske maler, Cristóbal Toral, en af Spaniens bedste, nutidige malere.
Fem af Cristóbal Torals fremragende malerier

Cristóbal Toral er en berømt spansk maler, han blev født i Cádiz, men hans forældre flyttede til Antequera kort efter hans fødsel. Torals realistiske malerier har været udstillet i de bedste gallerier over hele verden. 16 af hans malerier kan ses i el Palacio de Nájera, det kommunale museum i Antequera. Kvaliteten af hans kunstneriske produktion har gjort ham fortjent til en bred international anerkendelse og til mange udmærkelser som Hijo Predilecto y Medalla de Oro de la Ciudad de Antequera (udvalgt søn og guldmedalje i Antequera), Medalla de Oro de Andalucía (Andalusiens guldmedalje) og Académico de Honor de la Real Academia de Bellas Artes Santa Isabel de Hungría (Æresdoktor i det kongelige akademi for skønne kunster Santa Isabel i Ungarn.

Der er forskellige, pragtfulde skulpturer bl.a. af Francisco de Asis (Frants af Asisi), han har sin egen afdeling i museet, et værk af den store kunstner Pedro de Mena.
Samlingen af guldsmedearbejder og –kunst er imponerende og dækker alle områder, Mantos de Virgenes (jomfrukapper), kunstgenstande fra las Cofradías de la Semana Santa (påskesammenslutninger), altertavler, møbler o.m.m.
I kælderetagen er der en samling af folkeligt anvendte brugsgenstande, et stort arkiv og et bibliotek.
Adresse: Plaza del Coso Viejo. Åbningstider: Fra tirsdag til fredag fra 10:00 til 13:30 og fra 16:30 til 18:30, lørdag fra 10:00 til 13:30, søndag fra 11:00 til 13:30. Mandag lukket.
Pris: Voksne 3 euros. Grupper 1 euro.
Museo Conventual de "Las Descalzas" (Klostermuseet “De barfodede”). Dette museum ligger i el Convento de las Carmelitas Descalzas (1632). Det blev oprettet med det formål at give de besøgende information om Carmelo (Karmelbjerget i Palæstina, hvor ordenen blev stiftet) og bidrage til Antequeras kulturelle liv. Klosterordenen blev stiftet af Santa Teresa de Jesús (en meget kendt, religiøs skikkelse i Spanien XVI årh.). Hensigten var, at prædike evangeliet fra deres klausur (klostertvang) og dele klosteret kunstneriske rigdom med befolkningen.
Museo Las descalzas


Museo Taurino (museet for tyrefægtning). Museet ligger på la Plaza de Toros, arenaen er en af de smukkeste i Spanien, det er opført i det XIX årh. Tyrefægtning i Antequera går dog længere tilbage i tiden (XVII årh.) og har udviklet sig siden dengang, hvilket der gives betydningsfulde beviser for i museets samling.

Museo Taurino

Museo del Aceite (olivenoliemuseet) viser Antequera-egnens store tradition for fremstilling af olie fra oliven, som er den største økonomiske aktivitet i byen/egnen. Museet er oprettet af gruppen Hojiblanca, som har hjemsted i byen, og som besluttede at oprette museet som en æresbevisning overfor olieindustrien i området.

Gå videre til Antequera, kirker

Ingen kommentarer:

Hvad synes du om artiklerne?