lørdag den 6. februar 2010

Torrox

Torrox - på Sol- og vinruten - ligger i 125 meters højde over havet ca. 45 km. fra Málaga og ca. 8 km. fra Nerja. Man kører 10, 12 km. ad kystvejen mod øst fra Torre del Mar og svinger til venstre mod Torrox.

Vue over Torrox' meget charmerende rådhusplads. Rådhuspladsen ligger højt i byen. Man skal forcere adskillige trapper for at komme derop. Den sidste søndag før jul holder man hvert år den traditionelle Fiesta de las Migas, hvor der er gratis udskænkning af vin og servering af migas (brødkrummer med lidt kød og krydderier). Festen holdes på den store parkeringsplads ved indkørslen til byen.

Byen ligger i læ af de store bjerge, Sierra Tejeda og Sierra Almijara. Den gennemløbes af floderne río Torrox, Huit og Manzano. Området er frugtbart med mange landhuse. Navnet stammer fra arabisk, Turrus, som betyder tårn.

Torrox er oprindelig en gammel romersk bosættese, Clavicum, som stammer fra mellem I og IV årh. e.K. Ved fyrtårnet, El Faro, i Torrox Costa har man udgravet rester af badeanstalter, en kirkegård, ovne, rester af boliger, saltkar og saltbeholdere, som man brugte til fremstilling af "garum" (en slags fiskepasta).

Disse fjerne skygger fra romertiden blander sig med det strålende lys fra Islam, som det kommer til udtryk i gadestrukturen og det hellige, hvide kalk på husene i "El Callao" (Bykærnen i Torrox).

Vue over en del af Torrox

På det højeste punkt i Torrox lå der tidligere en arabisk borg. Ifølge overleveringerne overnattede Abderrahman I, den første emir i Al Andalus, i Torrox, da han ankom til landet fra Damascus for at overtage tronen.

De kristne indbyggere i Torrox, los mozárabes, tilsluttede sig det store oprør mod emiratet i Córdoba (IX og X årh.), som blev anført af Omar ben Hafsun, den mytiske oprører fra Málaga provins. Kalif Abd-el-Rahman, kalifatets skaber (929), som nedkæmpede oprøret, belejrede i 914 Torrox. Han besejrede og tilfangetog alle oprørerne og brændte de skibe, der kom de belejrede til undsætning.

Under den arabiske periode var Torrox en rig by på grund af landbruget og silkehandelen. I XIX århundrede oplevede byen et nyt stort opsving p.g.a. sukkerproduktionen, som blev startet af Larios.

Kommunen strækker sig helt ned til havet, hvor den har bredt sig langs kysten, Torrox Costa og El Morche er betydningsfulde turistcentre.

Den øgede turisme i området synes at forudsige en rig fremtid for Torrox.

Husene i Torrox er som i de fleste landsbyer i la Axarquía meget velholdte. Her ser man indgangspartiet med blomster til et hus.

Selvom det formentlig er dokumenteret, at der har været en fønikisk aktivitet ved Torrox, er de første sikre tegn på beboelse fra den romerske epoke.

Mange betydningsfulde, romerske fund fra Clavicum ved Torrox Costa befinder sig i museet i Málaga og andre i museet i Barcelona.

I den arabiske periode opnåede Torrox stor betydning som håndværks- og handelscenter. Man producerede silkestoffer og væske til at farve stofferne.

Torrox blev som resten af la Axarquía erobret af De Katolske Monarker i 1487. Monarkerne udnævnte i 1503 Torrox til Muy Noble y Muy Leal Villa (Meget ædel og loyal by). Dronning Isabella udstedte et kongeligt dekret med tilladelse til opførelsen af et vagttårn i udkanten af byen for at beskytte indbyggerne mod piratangreb fra havet.

Torrox praler af at have det bedste klima i Europa! Det fremgår af velkomstskiltet, når man passerer bygrænsen.

Turistinformation: Ayuntamiento, Plaza de la Constitución, 1. 29770. Tlf: 952 538 200 Fax: 952 538 100. Web: http://www.turismotorrox.com/ /
--------------------------------------------------------------------------------

Legender og traditioner:
Der er en legende, som siger, at hvis du ved midnattid med en hane i hånden går til La Granja (et sted lige udenfor byen), så vil du møde et venligtsindet spøgelse, som vil give dig en gave eller en lille skat.

Det siges også, at på den gamle arabiske bro, som fører over floden lige ved sukkerfabriken på vejen fra Nerja, dér vil man på Alle Helgeners Dag møde en procession af sjæle, som bærer fakler på vej til klosteret. Det skyldes et slag, som fandt sted på Alle Helgeners Dag mellem maurere og kristne, og sjælene viser sig denne dag for at mindes dagen.

Río Torrox kaldes río Argentino eller río de la Plata af de lokale (Sølvfloden). Dette skyldes ifølge gamle menneskers udsagn, at sandet i floden altid har skinnet som sølv.

Der går i Torrox det rygte, at den store, arabiske hærfører Almanzor (slutningen af X og begyndelsen af XI årh. i kalifatperiodens sidste år) blev født i Torrox. Selv om historikerne er uenige, er man i Torrox sikre på, at hans fødsel fandt sted i Castillo de Torrox. Man kalder byen for La Cuna de Almanzor (Almanzors vugge), og man mindes begivenheden med utallige stednavne. Almanzor døde under en mindre skærmydsel på slagmarken den 10. august 1002. Torrox mindedes 1000 året for Almanzors død, den 10. august 2002, med afsløringen af en buste for den arabiske chef og hærfører på rådhuspladsen - se billedet. Busten er lavet af den unge, lokale billedhugger Antonio Rico Núñez. Almanzor blev iflg. overleveringerne født i byen i året 937.
Læs mere om Almanzors æventyrlige karriere her
Areal: 50,02
Andre landsbyer: Torrox Costa, El Morche og Peñoncillo.
Indbyggere: 10.819
Betegnelse: Torroxeños
Gastronomi: Mange forskellige migasretter f.eks. med sardiner, oliven etc., gazpacho. Hertil de lokale vine.
Officielle fester: 12. august,  7. oktober.
Folkefester: I februar: Karneval. 8. marts: Arbejderkvindens dag. 5. august: Skytsengelfest. 15, 16 og 17. august: Feria (I El Morche). 4, 5, 6 og 7. oktober: Feria.22. december: Fiesta de las Migas (Migasfesten afholdes den sidste søndag før juleaften).
Steder af interesse: Sognekirken Nuestra Señora de la Encarnación, XVI årh., restaureret i XVII årh. Bygningen El Convento de las Nieves, XVI årh., p.t. fungerer den som hotel. Kirken San Roque, XVI årh., mudéjar stil (mudéjar=arabisk). Ikke-kirkelige bygninger fra XVI årh.
Bykærnen i Torrox er en seværdighed og et monument i sig selv, et bevis på den bedste arabiske arkitektur. I centrum ligger la Plaza de la Constitución og kirken.
I år 2003/4 har man opført en mirador (udsigtsbalkon), "El Balcón Mirador del Faro de Torrox" ved fyrtårnet i Torrox Costa. Udover de smukke udsigter fra balkonen, kan man gennem det gennemsigtige gulv studere de arkæologiske rester fra den gamle romerske by Clavicum. Udsigtsbalkonen blev åbnet og indviet i august måned 2003.
Indkvarteringer: H**Costamar (30 vær.), Ctra. de Almería, El Morche. Tel. 952 53 00 49.
* H*El Recreo (18 vær.), Ctra. Málaga - Almería. Tel. 952 53 10 51. * H*Hotel Rural Cortijo Amaya. C.N. 340. Torrox-Costa. Tel. 952 530 245. * P*Santa Rosa (12 vær.), Ctra. de Almería, 285,9 km., El Morche. Tel. 952 53 10 51. * APT*Intercentro (10 vær.), Urb. Centro Internacional, Edif. Berolina. Tel. 952 53 03 91. * Camping Pino, 3. kategori (kapacitet 60 personer), Ctra. N340, 285,3 km. Tel. 952 53 01 54. * Byhus i Torrox udlejes af dansker, gå til www.sitecenter.dk/hus-i-spanien.  * Byhus i Torrox udlejes af dansker, gå til http://www.telm.dk/.  * By- og landhuse i Torrox udlejes af norsk udlejningsfirma. Gå til web-adressen: http://www.spaniahus.net/. Firmaet opfører og sælger også huse i La Axarquía.

Ingen kommentarer:

Hvad synes du om artiklerne?