mandag den 17. oktober 2016

Vélez-Málaga til forsvar for de fønikiske udgravninger

For ca. 2500 år siden gik kysten ved Vélez-Málaga til det der i dag er kendt som el peñón de Almayate (tyrebakken), med en stor bugt i flodudløbet, som kunne besejles. Området var perfekt til bosættelser for den datidige civilisation som bedst kendte teknikken ved sejlads over store afstande og dertil var handelsmænd - nemlig fønikerne. Fra det VIII århundrede før Kristus begyndte fønikerne, som stammede fra byer som Biblos og Tiro i Mellemøsten, at slå sig ned i området, de skabte byer, kirkegårde og isolerede landsbyer.

Fra denne rige, historiske periode, hvor der skabtes andre store byer som Cádiz (Gadir) og provinshovedstaden Málaga (som de kaldte Malaka) har man i området ved río Vélez og i Algarrobo udgravet et dusin arkæolgiske rester, som blev opdaget for første gang i 1964 af det tyske arkæologiskeinstitut, arbejderne blev udført af professor Schubart. Nu et halvt århundrede senere befinder disse udgravninger sig i den absolutte glemsel.
"Nu har man besluttet at skabe orden i tingene "en gang for alle", denne imponerende kulturarv, eftersom vi taler om de mest betydningsfulde fønikiske fund og de bedst bevarede i det østlige Middelhav", fremhæver arkæologi professor José Ramos fra Universidad de Cádiz, som - da han var student - deltog i mange af udgravningerne

Ingen kommentarer:

Hvad synes du om artiklerne?