onsdag den 29. juli 2015

En hyldest til kurver

Landevejen som forener Frigiliana og Torrox gemmer på et af de mest særprægede hoteller i Andalusien: Los Caracoles med bungalows inspireret af Gaudí's arkitektur og hans sans for geometri, uden hjørner og rette linier.

De rette linier dominerer i udformningen af lamper og trafiksignaler, i hårde hvidevarer og møbler, i vinduer og døre, i huse og i hele byer. I overensstemmelse med den traditionelle arkitektur, måske fordi en ret linie er den korteste afstand mellem to punkter. Derfor formår kurverne - så sjældne i de bymæssige konstruktioner - at fremkalde et næsten drømmeagtigt miljø tæt på naturen, hvor uregelmæssigheden er normen, og de rette linier næsten ikke eksisterer. I hotel Los Caracoles, på landevejen som forener Frigiliana og Torrox, tjener disse kurver til at tiltrække gæster, som overraskes af originaliteten i deres former.
Bongalowene i dette lille etablissement med kun 11 værelser er inspireret af Gaudí's værker og hans sans for geometri og volumen. For mere end 20 år siden overdrog ejeren, Julio Martín Paredes, opførelsen af et hotel til arkitekten Emilio Álvarez Yela, som sammen med sin bror, Moises, allerede arbejdede med den fri form, et system som tillader dem at opføre boliger uden hjørner og rette linier. Deres bueagtige tag og bøjede søjler tilføjer en magi til deres arbejder, fjernt fra de identiske lejlighedskasser, som eller fylder den malagensiske kyst. Ejer og arkitekt rejste sammen til Zaragosa, hvor man havde opført en af de første bygninger af denne type. Martín Paredes var sikker, sådan skulle hans hotel se ud.
Álvarez Yela ggik i gang med arbejdet. "Vi ønskede at forlade den gængse arkitektoniske rutine og støbe over en metalkonstruktion med organiske og buede former og i én arbejdsgang, for at den skulle være mere modstandsdygtig". Resultatet er som sneglehuse, deraf navnet på etablissementet. Det blev en succes. "Kurven har mange fordele konstruktionsmæssigt, den holder faconen og modstår trykket", udtaler den malagensiske tekniker. Den enestående konstruktion i hjertet af la Axarquía - en miniature af Parque Güell eller la Casa Batlló - gjorde at hotellet kunne optages på listen over turistetablissementer med størst tiltrækning på de besøgende. Nu manglede man bare at få gæster.
 Efter forskellige besværligheder blev hotellet udlejet for fem år siden til Santos Domínguez. Lola Navarro, en kok fra Albacete, blev køkkenchef. Efter mange lignende jobs forelskede hun sig i dette hjørne af la Axarquía. "Straks jeg kom her, vidste jeg, at her skulle jeg blive, fordi det er et specielt sted". Lola er i dag direktør på Los Caracoles med tre stjerner. Hotellet retter sig især mod udenlandske turister, som søger mere end sol og strand. Vejen til hotellet er ikke let, men det er umagen værd at betragte Sierra Almijara herfra med toppene El Fuerte og El Cierro, som kroner et smukt, vildt landskab tæt på provinsens strande.
Udsigten fra hotellets terrasse er et postkort, hvori blander sig Frigiliana, Nerja og Middelhavet. "Det som næst efter værelsernes former mest fanger opmærksomheden er denne horisont", bekræfter Lola. Beliggenheden lover fred og ro, og hotellet opfylder dette løfte. Derfor er det ikke anbefalelsesværdigt at ankomme sammen med børn. Belægningsprocenten i år er på 95%, prisen for disse små bungalows ligger på euros 115 pr. døgn.Også møblerne på hotel Los Caracoles kan fremstilles med dette system af kurver og uden mursten.
Oveni denne hyldest for kurverne og med en præmie for økologisk turisme p.g.a. sin miljørigtige placering i midten af en priviligeret egn, er dette lille hotel, udenfor de normale turistruter, i færd med at skabe sin egen historie med henvisning til provinsens alternative arkitektur. Og uden megen hjælp forresten, mere som sneglene: Med huset på ryggen.

Ingen kommentarer:

Hvad synes du om artiklerne?