onsdag den 25. februar 2015

Semana Santa-museet i Vélez

Den 20, februar 2007 indviede man i Vélez-Málaga kommune det første museum, som udelukkende er dedikeret til byens Semana Santa-festligheder. 

Museet ligger i kirken Santa María la Mayor (ved siden af den arabiske fæstning). Kirken er bygget oven på en tidligere, ældre moské (XI årh.) mellem slutningen af XV og begyndelsen af XVI årh. i bydelen La Villa, som er byens oprindelige centrum.

Museets formål er at oplyse publikum i alle aldre om de største begivenheder i forbindelse med denne kristne folkefest. Restaureringen af kirken og opførelsen af museet har varet syv lange år med mange indlagte pauser p.g.a. pengemangel. Kirken har været lukket alle disse år.

Indvielsen blev fortaget af formanden for kommunens kulturudvalg, Rosa Torres, borgmesteren i Vélez-Málaga, Antonio Souvirón (PSOE), formanden for Cofradías (broderskaber), Fermín Domínguez, og Málagas biskop, Antonio Dorado Soto, som afholdt en messe i kirken Santa María la Mayor på åbningsdagen klokken 20:00.

Museet har betydet en investering på 1,5 mill. euros, hvoraf de 800.000 er givet af kulturministeriet og 470.000 fra andre kilder. Det resterende beløb er betalt af kommunen i Vélez-Málaga.

For byen, som har skabt dette museum, er det et kulturelt monument, som har opnået en fin balance mellem den traditionelle Semana Santa-verden og det museumsmæssige.

Museet er opdelt i to etager og består af fem afdelinger og en sal til midlertidige udstillinger.

Den første afdeling hedder “Vestíbulo” og viser de mest almindelige, interessante detaljer ved kirken Santa María.

Herefter fortsætter den besøgende til salen "Vivir y sentir la Semana Santa" (Oplev og føl påsken), hvor man får lejlighed til at opleve påskefestlighederne direkte takket være en audiovisuel fremvisning, som skaber følelsen af at befinde sig i midten af den religiøse fest.

Den følgende afdeling, "La ciudad, escenario de la Pasión" (byen, lidelseshistoriens scene), viser de forskellige elementer, man anvender til at skabe Semana Santa-festlighederne i Vélez-Málaga. Opbygningen af processionerne, tronerne m.m.

En meget betydningsfuld del af udstillingen er præsentationen af den pragtfulde arv af smukke klenodier, som cofradíerne gemmer. Der fremvises et udvalg af de smukkeste kunstværker, mellem hvilke man kan fremhæve træskærerarbejder, malerier, broderier, guld- og sølvsmedearbejder m.m.

I de resterende afdelinger, "La Gastronomía de la Semana Santa”, kan man se et udvalg af de retter, man i påskedagene nyder i Vélez-Málaga, og i "El Legado de una Historia” (historien om historien) kan man gennem en audiovisuel fremvisning blive orienteret om den historiske udvikling gennem flere hundrede år af denne hellige, universelle fest.

Disse afdelinger udgør den permanente udstilling, mens salen for de midlertidige udstillinger, “Exposiciones Temporales”, fremviser nogle af de troner, som bæres i procession gennem Vélez-Málagas gader hver Semana Santa.


Nyttige informationer om Museo Semana Santa Vélez-Málaga 
Opført af Ayuntamiento de Vélez-Málaga og la Agrupación de Cofradías de Semana Santa i samarbejde med bispesædet i Málaga.

Museet er opført i kirken Santa María de la Encarnación. Calle Real de la Villa, 1. Teléfonos: 952 55 86 40 – 952 50 72 56.

Budget: 1.500.000 euros. 

Åbningstider: Fra mandag til lørdag fra 10:00 – 14:00 og fra 17:00 – 20:00. Søn- og helligdage fra 10:00 – 14:00. 
Formodet antal besøgende pr. år: 200.000. 

Afdelinger: “Vestíbulo”, “Vivir y Sentir la Semana Santa”, “La Ciudad, Escenario de la Pasión”, “La Gastronomía de la Semana Santa”, “El Legado de una Historia” og “Exposiciones Temporales”.

Ingen kommentarer:

Hvad synes du om artiklerne?