onsdag den 25. juni 2014

Dansegruppen Virgen del Carmen fra Torre del Mar i Teatro del Carmen

Grupo de Baile Virgen del Carmen "Porque yo lo bailo"

TEATRO DEL CARMEN

  • Concejalía de Cultura
  • 5 €
Teatro del Carmen lørdag den 28 juni klokken 21:30 optræden af Grupo de Baile Virgen del Carmen med forestillingen "Porque yo lo bailo"
Danza klassisk spansk og flamenco
Pris5 €
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Den Internationale Folkloristiske Gruppe Virgen del Carmen fra Torre del Mar, El Grupo Folklórico Internacional de Torre del Mar, Dansegruppen Virgen del Carmen, El Grupo de Baile Virgen del Carmen. 
Dansegruppen består af 25 - 30 dansere i alderen 3 - 24 år. 
Det er en oplevelse at se disse dygtige, temperamentsfulde unge piger danse. Dansene spænder over såvel klassisk dans med kastagnetter, som folklore og den ildfulde flamenco. Der danses til bl.a. Carmen af Georg Bizet og Bolero af Maurice Ravel i de klassiske danse og til zarzuela (spansk operette/vaudeville) og den traditionsrige andalusiske musik, fandango, flamenco, malagueñas m.m. Endog orientalsk mavedans har man taget på repertoiret med stor succes.

Virgen del Carmens dygtige piger danser hhv. flamenco med kastagnetter og orientalsk mavedans

Kort efter starten fik gruppen invitationer til lokale fester i omegnen, snart efter fra provinsen og senere fra hele regionen. Man prøver på ikke at blande sig med de professionelle grupper i området. Alligevel forsøger man konstant, med de midler man har og med den hjælp man kan få, at holde det kunstneriske niveau på højde med de professionelle gruppers, og det er lykkedes så godt, at gruppen med sine koreografisk perfekte opvisninger har været en vigtig faktor i udbredelsen af Málagas kultur og folklore.

I 1973 flyttede Esbjerg-pigen, Jytte Toft, til Torre del Mar. Hun blev som så mange før hende betaget af den spanske dans. Men i modsætning til de fleste andre gjorde Jytte noget ved det! Hun meldte sig som elev hos Virgen del Carmen. 

Dér blev hun en dygtig danser. Men det førte meget mere med sig. 

Dansegruppens ry bredte sig til udlandet. Der kom forespørgsler om optrædener. Pigerne ville gerne, men vidste ikke hvordan man skulle gribe sagen an. 
Men Jytte, som var udlænding, og som kunne tale mange sprog - det var lige en opgave for hende. Og således gik det til, at Jytte Toft fra at være danser i geleddet blev gruppens manager og PR-chef.

Jytte har arrangeret gruppens utallige rejser til først og fremmest Danmark, hvor man seks gange har optrådt på Plænen i Tivoli, og til en lang række europæiske byer, bl.a. Ankara (Tyrkiet), Athen (Grækenland), Freiburg (Tyskland), Glasgow ( Skotland), Lausanne (Schweitz), Moskva (Rusland), Rom (Italien), Warzava (Polen) o. m. fl. 

Man har optrådt ved koncerter og til festivaler, og man har næsten altid haft den ære at blive udnævnt til festivalens populæreste gruppe.

For at nå toppen skal en flamenco-danser træne hårdt i mindst otte år. 

Mange dansere fra Virgen del Carmen er blevet accepteret på Konservatoriet i Málaga, hvor de færdiggør deres uddannelse. Herefter er de klar til at indtage verdens store scener. 

PS Jytte Toft døde i 2001. Æret være hendes minde.

Ingen kommentarer:

Hvad synes du om artiklerne?