mandag den 6. februar 2012

Vélez ønsker at sætte resterne af la ermita de San Sebastián (bedekapellet) i stand...

Kapellet blev rejst i 1497 til minde om den eneste væbnede træfning, hvor den katolske konge, Ferdinand, var indblandet under la guerra de Granada (krigen).
Den 14. september 1499 udstedte dronningen, Isabella den katolske, et kongeligt dekret, som overdrog Vélez-Málaga byens mest betydningsfulde symboler: Byens segl, byvåben og flag. I byvåbnet vises den eneste væbnede aktion, hvor kong Ferdinand den katolske var indblandet under krigen i Granada, mere præcist under erobringen af Vélez.

Erobringen af Vélez-Málaga fandt sted i 1487. Under belejringen af byen fandt der iflg. overleveringen en begivenhed sted, som i dag kan ses på byvåbnet og flaget. Maurerne sendt en patrulje ud fra fæstningen, som overraskede kongen, der ikke bar rustning, men som tvang ham og hans følge til kamp. Heltemodet hos en kongelig væbner - en slags skjold for kongen - som hed Sebastián Sánchez Pelao, forhindrede, at kong Ferdinand blev gennemboret af en lanse. Den trofaste væbner kastede sig foran kongen og undgik dermed, at lansen ramte Ferdinand den katolske. Det kostede væbneren livet.

Til minde om denne heltegerning viser byvåbnet efter dronning Isabellas beslutning en konge til hest med en død væbner for fødderne og maurere på flugt. Byvåben og flag som er udformet efter dronning Isabellas bestemmelse, blev overdraget til Vélez 12 år efter denne begivenhed.

Men dette er ikke alt. Til minde og ære for denne kongelige væbner rejste man i byen et lille kristent tempel kendt som ermita de San Sebastián. Som årene er gået, er kapellet forfaldet, i dag resterer blot lidt mursten! (Når man kører op mod fæstningen fra Arenas-vejen, ligger kapellet for enden af den sidste vej på venstre hånd, inden man når op.)

Det nye PP-byråd i kommunen ønsker ikke blot at erhverve resterne af kapellet med haveanlæg og bolig for præsten, men at sætte det hele i stand. Man har afsat 400.000 euros på budgettet til at klare opgaven.

Ingen kommentarer:

Hvad synes du om artiklerne?