tirsdag den 8. februar 2011

Samlede for at mindes dødsmarchen Málaga-Almería ad den gamle landevej N340

Den 7. februar 1937 under den spanske borgerkrig: Los Nacionales (Franco) indtager Málaga og Antequera. Her begynder "La desbanda", den massive evakuering af byen.
Der er kraftige luftbombardementer og maskingeværsild i lav højde over Málaga. Byen er næsten forladt, uden el. og vand og med næsten alle forretninger og kontorer lukkede. De, der ikke allerede er flygtede, venter skjult i deres huse på ankomsten af los nacionales.
Den 8. februar: Francos tropper indtager Málaga, andre enheder går i land i Torre del Mar for at afskære flugten for de undvegne.
Den 9. februar fortsætter den blodige exodus mod Almería under kraftig ild fra de nationale.
Den 10. februar: De første flygtninge når Motril.
Den 11. februar: De første flygtninge når Almería.

På kysterne på begge sider af Málaga mindedes man i går (7.02) 74 års dagen for Francos erobring af hovedstaden. Flere end 100.000 malagensere blev tvunget til en forceret flugt til fods på den gamle landevej N340 mod Almería. De var under  konstant beskydning af det italienske luftvåben og den nationale flåde. Torremolinos og la Axarquía var værter for to nye historiske mindehøjtideligheder for denne exodus, kendt som "la desbanda", hvor tusinder af personer mistede livet, og hvoraf de fleste var kvinder og børn.

Ingen kommentarer:

Hvad synes du om artiklerne?