onsdag den 28. juli 2010

Antequera, kirker

En gennemgang af byen, dens historie og monumenter
KIRKER OG KAPELLER
Las Iglesias de Antequera (Antequeras kirker). Når man betragter byen fra oven ser man en skov af kirke- og klokketårne fra næsten 30 kirker, som kendetegner byen. Her omtales de vigtigste:

Real Colegiata de Santa María la Mayor. Kirken blev opført mellem 1514 og 1550. Den er blevet kaldt ”den første renaissancekirke, som blev opført i Andalusien”. Kirkebygningen er monumental. Den imponerende facade er – iflg. eksperter – efterlignet ved opførelsen af katedralen i Granada. Facaden er delt i tre lodrette kolonner, hvori er indsat dekorative buer og indgangsdøre. Man bemærker den midterste, centrale dør, som er ca. dobbelt så høj som de to sidedøre. Over kolonnerne er der en blind søjlegang og foroven afsluttes facaden med riflede tårne og spir. Indvendig er kirkerumme i store proporcioner basilikaformet med tre skibe og grandiose joniske renaissancesøjler. Dekorationerne er elegant mudéjar-kunsthåndværk (af arabisk oprindelse). Der er de seneste år udført indvendige restaureringsarbejder, og kirkerummet bruges nu også til afholdelse af koncerter. Adresse: Plaza de Santa María. Åbningstider: Mandag lukket. Fra tirsdag til fredag fra 10:00 til 13:30 og fra 16:30 til 18:30. Lørdag fra 10:00 til 13:30 og søn- og helligdage fra 11:00 til 13:30.

Iglesia del Carmen. Selv om opførelsen af denne kirke og el Convento de Carmelitas Descalzos (klosteret eksisterer ikke mere) begyndte i slutningen af det XVI årh. varede det mange år, før byggeriet blev færdiggjort. Kirken er opført med ét skib med kapeller i siderne. Man må fremhæve de pragtfulde loftkasetter i mudéjar-stil (arabisk oprindelse) og det fantastiske Store Kapel med tre altertavler i barok-stil, de to i siderne forgyldte og det centrale, i stort format, med søjler, dekoreret med basunengle og helgener overalt. Altertavlen er af træ, ikke forgyldt, i andalusisk barok-stil, ofte fejlagtigt kaldt ”churrigueresco”.
Altertavlen i Iglesia del Carmen

Iglesia de Nuestra Señora de los Remedios. Man finder denne kirke ved siden af byens rådhus (det gamle fransiskaner-kloster). Kirken er sammenbygget med rådhuset. Den er opført i XVII årh. som et latinerkors og med sidekapeller. Prakltisk taget hele kirkerummer er dekoreret med malerier. Altertavlen er forgyldt og i en ekstrem barok-stil, den er bygget i det XVIII årh. med forskellige billeder og en central nische til helgeninden, la Virgen de los Remedios, Patrona de Antequera (byens skytshelgeninde). Meget lig la Ermita de Nuestra Señora de los Remedios i Vélez-Málaga, som de fleste vel har besøgt.

Jomfruen på vej fra kirken til en rundtur i byen


Iglesia Colegial de San Sebastián (stiftskirke). Denne kirke overtog i slutningen af det XVII årh. hvervet som byens stiftskirke fra Santa María. Facaden er fuldstændig i renaissance-stil og det smukke tårn i barok-stil opført i mursten og dekoreret med terrakotta. Omgivelserne til kirken med det smukke renaissance-springvand på pladsen, El Arco (buen) i calle Nueva tæt ved og passagen til fæstningen i det høje er et af de smukkeste kvarterer i Antequera.
Iglesia de San Sebastián

Capilla del Portichuelo. Kapellet blev opført i 1715 på la Plaza del Portichuelo. Kapellet er et eksempel på fuldblods andalusisk byggestil. Det er i to etager med åbne gallerier og en lukket tagetage og afsluttet med en lille kvadratisk tagkonstruktion.

Capilla del Portichuelo

Der er mange andre interessante kirker og klostre i Antequera som f.eks. San Francisco, Santiago, San Juan, Descalzas, Belén, Madre de Dios o.m.fl., hvis pragtfulde arkitektur og flotte indvendige, dekorationer er et udtryk for høj kunstnerisk kvalitet.

BYGNINGER
Palacios y Casas Solariegas (paladser og herskabshuse). Selvom nogle af stor interesse er forsvundet d.d., har man bibeholdt mange andre vigtige bygninger. Fra det XVI årh. El Palacio de los Marqueses de la Peña, Palacio de los Marqueses de Escalonias, el Palacio Municipal og la Casa de los Pardo er fra det XVII årh. Palacio de Nájera (Museo Municipal) er fra det XVIII årh. Ligeledes fra det XVIII årh. er Cas de los Pinofiel, Casa de los Condes de Colchado, Palacio de Villadarias, Casa de los Colarte (Casa-Museo) og Casa de los Barones de Sabasona. Og fra det XX årh., helt konkret fra 1930’erne Casa de los Serailler, Casa de Ahorros de Antequera og Teatro-Cine de Torcal.

Herskabshus, Antequera

Ingen kommentarer:

Hvad synes du om artiklerne?