torsdag den 29. juli 2010

Antequera, Málaga

En gennemgang af byen, dens historie og monumenter
Antequera ligger i Málaga Provins i 509 m. højde over havet ca. 45 km. nord for hovedstaden og ca. 10 km. nord for El Torcal (Tallerkenbjergene). Byen er omgivet af de store subbetiske bjergformationer, som strækker sig fra Cádiz til Jaén. Fra Torre del Mar/Vélez kører man ad El Arco via el pantano de la Viñuela og Riogordo til Colmenar og ind i Comarca de Antequera. Her tager man autovíaen, A45, gennem passet puerto de las Pedrizas og afkørslen til Antequera.
El Torcal de Antequera er et yndet udflugtsmål for fastboende danskere (og mange andre) og deres gæster. Turen til El Torcal kombineres gerne med et besøg i Antequera, byen som blev erobret af de kristne allerede i 1410. Man bør imidlertid afsætte mere end en halv dag i Antequera. Byen er fuld af serværdigheder som los dólmenes de Antequera (stendysserne i Antequera), la Alcazaba (den arabiske fæstning og haveanlæg), det kommunenale museum o.m.fl., som det vil fremgå af den efterfølgende tekst.

HISTORIE
Der har boet mennesker i Antequera i tusindvis af år, byens fortid går ca. 5000 år tilbage i tiden, hvor dysserne Menga, Viera og Romeral blev opført som begravelsespladser. Og sikkert meget længere tilbage, hvilket bevises af udgravninger, man har foretaget i la Cueva del Toro i la Sierra del Torcal.

De omtalte dysser fra præhistorien ligger tæt på byen i et indhegnet område med haveanlæg. Der er et lille informationskontor, hvor man kan få oplysninger om tilblivelsen af dysserne

Fra den romerske periode, ca. 200 f.k. til ca. 500 e.k. har man bevaret mange vidnesbyrd. I El Arco de los Gigantes (kæmpernes bue) kan man se mange genstande fra de romerske bebyggelser Antikaria, Sigilia og Nescania, og på det kommunale museum opbevarer man utallige fund fra epoken som El Efebo de Antequera (Ynglingen fra Antequera) o.m.fl.

El Arco de los Gigantes
Der er også mange spor fra det arabiske Antikaria, især fæstningen, som ligger på byens højeste punkt. Den muslimske by var udsat for mange forgæves angreb og belejringer, men det var først el infante don Fernando, él de Antequera (prins Ferdinand, ham fra Antequera), der erobrede byen i 1410 efter fem måneders belejring.

La Alcazaba de Antequera
Fra erobringen i 1410 begyndte den kristne udvikling af byen. Man flyttede ud fra fæstningens snævre mure og skabte den nuværende by på sletten udenfor. Man opførte imponerende religiøse og civile bygninger i renaissance- og barokstil. Dette i forbindelse med nye bydele, som er karaktiseret ved huse med flotte hvidkalkede facader, som er typisk for Antequera. De gør byen til en af de smukkeste i Andalusien.

El infante don Fernando de Antequera

Efter den kriste erobring af Antequera allerede i 1410 fulgte nogle usikre år, indtil resten af provinsen blev erobret i 1487. P.g.a. byens gode økonomi og stærke kristne tro tiltrak den mange religiøse ordener, som gennem XVI, XVII og XVIII årh. byggede pragtfulde kirker og klostre, som kan beundres den dag i dag. Også mange adelige familier bosatte sig i Antequera og opførte imponerende paladser og herskabshuse.

Gå videre til Antequera monumenter

Ingen kommentarer:

Hvad synes du om artiklerne?