onsdag den 24. februar 2010

Evaristo Guerras verden på udstilling i Málaga

Udstillingen forener mere end et halvt århundredes arbejder af den velenske kunstner i museet ”Museo del Patrimonio Municipal” (Museet for kommunalt arvegods) i Málaga.
For dem, der endnu ikke kender den velenske maler, Evaristo Guerra, venter der en stor oplevelse.

Guerra er især kendt for sine fantastiske dekorationer af vægge og lofter i bedekapellet, La Ermita de la Virgen de los Remedios. Bedekapellet ligger på en bakketop, El Cerro de San Cristóbal, i Vélez-Málaga, lige overfor den arabiske fæstning. Der er gratis adgang til kapellet alle dage fra klokken 10:00 – 13:00 undtagen tirsdage.

Man kommer lettest til bedekapellet ad Arenasvej, man drejer t.v. umiddelbart før vejen til fæstningen. Her ligger bedekapellet på venstre side på toppen af el Cerro de San Cristóbal. Kapellet er utroligt smukt ud- og indvendigt, især indvendigt, med et stort kor i den ene gavl. Koret rummer et camerín (en niche), hvor la santisima virgen, byens skytshelgeninde, residerer. Ud over Guerras fantastiske vægmalerier, er der på koret og på de ovale medaljoner på søjlebuerne malerier af betydelig ældre dato. De viser motiver fra Felipe V og María Louisa af Savoyens regeringstid.

Jomfruen foretager hvert år en rejse under stor festivitas til sognekirken, Juan Bautista (Johannes Døberen). Hun opholder sig dér et par uger. Málagas biskop kommer til kirken og afholder en messe til hendes ære. Hjemturen er om muligt endnu mere festlig. Læs her hvordan det har foregået et tidligere år.

Evaristo Guerra har i 12 år arbejdet med dekorationerne i bedekapellet. De første mange år kun om sommeren, men i marts 2003 offentliggjorde man en aftale, iflg. hvilken Turismo Andaluz, Cajamar og Fundación Málaga ville støtte maleren økonomisk med færdiggørelsen af det store kunstneriske projekt, som blev færdigt i 2006/7 efter flere end 12 års arbejde (arbejderne begyndte i 1995).

”Dette arbejde er en triumf for Vélez-Málagas kulturliv”, udtalte maleren ved festligholdelsen af aftalen. Han takkede for den økonomiske støtte han og byen havde fået. Uden den havde det været umuligt at udføre vægmalerierne.

Der er ingen tvivl om, at det indtryk, cheferne for la Fundación Málaga fik af Guerras arbejder, var meget positivt. Direktøt Martín Almendros sagde, at det langvarige og imponerende arbejde havde gjort stort indtryk. ”Det drejer sig sandsynligvis om det mest omfattende vægmaleri-arbejde i Andalusien. Man må værdsætte Evaristos arbejde og hans store evner, som gør det muligt for os at nyde dette enestående kunstværk".

Landskaberne som ligger rundt om kapellet er Guerras motiver
Evaristo Guerras hensigt har været at genskabe de landskaber, som ligger omkring el Cerro de los Remedios på kapellets vægge. Han vil med sine penselstrøg vise os bjergene Tejeda og Almijara, Comares-bjergene og Santo Pítar og naturligvis byen Vélez-Málaga, som den strækker sig mod havet. De malerier Evaristo har fremstillet gennem de sidste 12 år er alle med motiver, som kendes af den velenske befolkning. På kapellets vægge finder vi legenden om hyrden, for hvem jomfruen viste sig på cerroen, drenge der leger ved fæstningen og tårnene fra kirken Santa María og San Juan. Ved siden af nichen for hendes hellighed ser man en dreng, der henter brød: Det er den unge Evaristo Guerra. Meningen med dekorationerne er, at jomfruen i sin niche skal føle, at hun befinder sig midt i landskaberne.

Redaktørens møde med Evaristo Guerra
Mandag 22. marts 2004 besøgte jeg kapellet og havde det held at træffe Evaristo Guerra og hans medhjælper Tomás. Guerra var beskæftiget med dekoration af væggen i den modsatte ende af koret. Han viste sig at være en meget venlig og imødekommende person, som virkede temmelig beæret over et besøg af respræsentanter for den danske koloni i Torre del Mar. Jeg var omvendt lige så beæret over at få lejlighed til at hilse på den berømte kunstner, hvis arbejder i kapellet, jeg har haft lejlighed til at følge i mange år. Guerra, som begyndte arbejderne med vægdekorationerne i 1995, fortalte, at han de første mange år kun arbejdede i sommermånederne, mens han nu også brugte vintermånederne. Han regnede med, at arbejderne ville være fuldført om 1 1/2 - 2 år. Guerra forærede mig en "folleto" fra Galería María Salvat, Barcelona, som indeholdt en biografi over hans liv og karriere, et hyldestdigt skrevet til ham af digteren Camilo José CELA og adskillige billeder af hans tidligere værker (samt hans mobiltelefonnummer, som han skrev på forsiden!).

Guerra anbefalede mig at besøge udstillingen i den nyindviede Sala de Arte i Teatro del Carmen, hvor der (fra 18.03) blev udstillet værker af axarquenske kunstnere, både malerier og skulpturer. Han var selv repræsenteret på udstillingen sammen med bl.a. Antonio Hidalgo, José Casamayor, Antonio Valdés, Jaime Pimentel o.fl.

Der er altid udstilling af forskellige kunstnere I Teatro del Carmen, det kan meget anbefales at aflægge et besøg dér. Det er der f.ø. også i Tenencia de Alcaldía i Torre del Mar.

Udstillingen i Málaga for Evaristo Guerra åbner i morgen, 25.02.10 klokken 20:00, i Las Salas Temporales del Museo del Patrimonio Municipal. Der vises flere en 120 arbejder fra de sidste 50 år af hans kunstneriske løbebane. Udstillingen varer til den 25. april, åbningstiderne er fra 10:00 - 15:00 og fra 17:00 - 21:00 fra tirsdag til søndag.Der vises oliemalerier, tegninger og plakater helt tilbage fra tresserne i det forrige århundrede og frem til vore dage. Ud over landskabsbilleder kan man se plakater for de forskellige begivenheder og højtider som la Semana Santa i Málaga og Vélez-Málaga, feriaerne i disse byer og provinsens grundlovsdag.

Den kronologiske gennemgang i udstillingssalene er en hyldest til Guerras fantastiske projekt i la Ermita de los Remedios de Vélez, det største og mest ambitiøse arbejde i hele hans karriere. Der er også plads til en Homenaje a la provincia (æresbevisning til provinsen) med en samling serigrafier og tegninger fra 12 landsbyer i Málaga provinsen.

Ingen kommentarer:

Hvad synes du om artiklerne?